Open Monumentenweekend 2017
zaterdag, 9 september, 2017 tot zondag, 10 september, 2017
zaterdag, 9 september, 2017 - 13:18
zondag, 10 september, 2017 - 10:18


Het is een jaarlijkse traditie! Tijdens de Open Monumentendagen in Velzeke wordt de Romeinse glasoven gestookt en komen specialisten-glasblazers van over de hele wereld naar Velzeke. Primeur is dat deze maal kinderen ook zelf glasparels kunnen maken.

Wil je de hitte van de ovens even ontvluchten, dan kan je in het museum terecht voor rondleidingen op ieders maat. Kent onze collectiepresentatie voor jou nog maar weinig geheimen, haal dan je hart op in ons open depot. Vergeet ook zeker onze garderobes niet. Wordt het een dierenhuid uit de prehistorie, een Gallisch boerenplunje, een Romeinse toga of een maliënkolder? Onze gidsen vertellen je het verhaal achter ieder kledingstuk.

Maar ook buiten kijk je niet zomaar toe.

Daar geven Vikingen hun huishoudelijke taken uit handen. Je proeft er van hun eigenzinnige keuken en je leert hout, leder en been te bewerken. Genoeg van al dat werk? Toon dan het beste van jezelf tijdens de beruchte Vikingspelen. Eyecatcher van weleer wordt hun blijde, de slingerkatapult waarmee ze eens Parijs belegerden. Voor je er erg in hebt, maak je deel uit van het viertal vrijwilligers dat dit enorme wapentuig mag aanvoeren.

Ook de Romeinen dagen je uit om samen met hen te marcheren of deel te nemen aan een echte zwaardvechttraining. Competitiebeesten kunnen zich dan weer helemaal uitleven met Romeinse spelletjes, speerwerpen, boogschieten en zoveel meer.

En vergeet onze voorouders, de Galliërs niet. Hun ijzertijdkamp maakt je niet alleen warm voor het kinderleger, ook creatievelingen vinden er zeker hun gading met een weefworkshop die je de kneepjes van het vak bijbrengt. 

Een programma dat iedereen aan zijn trekken zal laten komen, dat is duidelijk.

Alle activiteiten zijn gratis.


Praktisch

pam Velzeke
Doolbosweg 2 - 9620 Velzeke (Zottegem)
09 360 67 16
pamzov@oost-vlaanderen.be 
https://www.facebook.com/Provinciaal-archeologisch-museum-Velzeke-114425485247579/
Fotogalerij (Klik om te openen): 
afbeelding niet beschikbaar
afbeelding niet beschikbaar